Meer

    Kasstroom: in- en uitstroom van liquide middelen

    In de wereld van financiële analyse spelen kasstromen een vitale rol bij het beoordelen van de financiële gezondheid van een organisatie. Twee belangrijke types kasstroom zijn de operationele kasstroom en de vrije kasstroom. Deze concepten geven inzicht in de cashflow van een bedrijf en zijn van onschatbare waarde bij het evalueren van zijn financiële prestaties. Dit artikel gaat dieper in op de betekenis, berekening en belangrijke ratio’s die verband houden met deze kasstroomcategorieën.

    Operationele Kasstroom: de motor van het bedrijf

    Operationele kasstroom, ook wel bekend als operationele cashflow, is het geld dat een bedrijf genereert uit zijn kernactiviteiten, zoals verkoop van goederen en diensten. Het is een indicator van de dagelijkse operationele prestaties van een organisatie.

    Berekenen van de Operationele Kasstroom:

    Operationele Kasstroom = Nettowinst + Niet-kasstromen uit operationele activiteiten – Verandering in Werkkapitaal

    Operationele kasstroom wordt vaak gebruikt om de duurzaamheid van de kernactiviteiten van een bedrijf te beoordelen. Een positieve operationele kasstroom is een teken van gezonde bedrijfsprestaties.

    Vrije Kasstroom: een blik op toekomstige investeringen

    Vrije kasstroom vertegenwoordigt het geld dat beschikbaar is voor het bedrijf na aftrek van alle kosten, investeringen en verplichtingen. Het is een belangrijk cijfer voor het beoordelen van de mogelijkheid van een bedrijf om toekomstige investeringen te financieren.

    Berekenen van de Vrije Kasstroom:

    Vrije Kasstroom = Operationele Kasstroom – Kapitaaluitgaven – Dividenden

    Een positieve vrije kasstroom duidt op de capaciteit van een bedrijf om te groeien, investeren in nieuwe projecten en dividenduitkeringen te doen zonder de financiële gezondheid in gevaar te brengen.

    Ratio’s

    Er zijn verschillende belangrijke ratio’s die verband houden met operationele en vrije kasstroom:

    1. Operationele Cashflow Ratio (OCR):

    De OCR meet de verhouding tussen de operationele kasstroom en de omzet van een bedrijf. Het geeft aan hoe efficiënt een bedrijf in staat is om cashflow te genereren uit zijn kernactiviteiten.

    OCR = Operationele Kasstroom / Omzet

    2. Kasstroomdekkingsratio:

    De kasstroomdekkingsratio geeft aan in hoeverre een bedrijf in staat is om zijn financiële verplichtingen te dekken met zijn operationele kasstroom.

    Kasstroomdekkingsratio = Operationele Kasstroom / Financiële Verplichtingen

    3. Vrije Kasstroom Ratio (FCF-ratio):

    De FCF-ratio meet de verhouding tussen de vrije kasstroom en de omzet van een bedrijf. Dit toont aan hoe effectief een bedrijf zijn vrije kasstroom genereert in verhouding tot zijn omzet.

    FCF-ratio = Vrije Kasstroom / Omzet

    Het begrijpen van operationele en vrije kasstroom en hun respectieve ratio’s is van vitaal belang voor financiële analyse. Deze kasstroomcategorieën bieden inzicht in de prestaties en financiële gezondheid van een organisatie, evenals in het vermogen om te groeien en investeren. Door deze concepten en ratio’s te begrijpen en te analyseren, kunnen beleggers en analisten beter geïnformeerde beslissingen nemen en een dieper inzicht krijgen in de financiële positie van een bedrijf.

    Nieuwste artikelen

    Rerelateerde artikelen